Sollys gir laksen økt nivå av vitamin D
I arbeidet med Grønn Plattform-prosjektet har Skretting undersøkt nivået av D-vitamin i plasma fra et stort antall fisk langs hele kysten. Resultatene overrasker!

Forskerne i Skretting AS har i delprosjktet 2, Robust postsmolt i lukkede sjøanlegg, sett på bærekraftige råvarer og utvikling av nytt fôr til postsmolt. Som en del av arbeidet har de gjennomført et større kartleggingsprosjekt der de har analysert nivået av de tre viktigste vitamin D metabolittene i plasma fra fisk langs hele kysten.
– Vi oppdaget raskt at det var store forskjeller i nivået av D-vitamin mellom ulike fiskegrupper. Enkelte fiskegrupper hadde nivåer mer enn 20 ganger høyere enn andre grupper, forteller Christina Aspaas Husebø som er veterinær i Skretting i en artikkel i Skrettings eget magasin Merdkanten.
Etter hvert ble mønsteret tydelig: Prøver fra fisk i åpne merder hadde høye vitamin D-nivåer, mens fisk i innendørsanlegg hadde lave nivåer.
– Vi lurte på om dette kunne skyldes forskjeller i salinitet, men fisk i åpne utendørskar i tradisjonelle smoltanlegg hadde høye nivåer at D-vitamin, selv om fisken sto i ferskvann. Tilsvarende hadde fisk i innendørsanlegg med full promille sjøvann, svært lave nivåer, sier Husebø.
I forkant av prosjektet mente forskere at fisken utelukkende får D-vitamin gjennom det den spiser. Det har vært allmenn oppfatning og står i tekstbøker om fiskehelse.
– Resultatene viser at dette ikke stemmer helt. Nivået av D-vitamin i fôret vi produserer er relativt stabilt. Fôret kunne dermed ikke forklare de veldig store forskjellene vi fant i fisken, sier David Knudsen, som leder Skrettings globale arbeide med utvikling av vekstfôr til laks.
Effekten av sollys
De aller fleste landdyr danner D-vitamin i huden via en biokjemisk reaksjon som blir drevet av UV-lys fra solen. En forskergruppe i Australia har tidligere funnet tegn til det samme i skinnet på ørret, men hypotesen om at sollys er viktig for D-vitamin hos laksefisk har likevel ikke vunnet fram.
Etter de innledende observasjonene, har Skretting fulgt fiskegrupper både før og etter utsett, og gjennom alle årstider. Forskerne fant en klar effekt av dagslys.
Som en følge av sammenhengen mellom D-vitamin og sollys, gjør Skretting nå justeringer slik at fôret er best mulig tilpasset fiskens behov.
Et annet viktig moment ved utvikling av fôr til lukkede oppdrettsanlegg for postsmolt, er at konsistensen til fôret og feces er viktigere enn i en åpen merd. Fôret bør ikke smuldre for mye, og feces bør ha en konsistens som gjør at det kan samles opp.