Elektrifisering av oppdrett til havs
SalMar Ocean og ABB gjennomførte i 2022 en forstudie der det ble sett på mulige kostnadseffektive løsninger for å redusere klimautslipp gjennom elektrifisering av oppdrettsanlegg til havs.

Forstudien ble oppsummert i en rapport som inngikk i Grønn Plattform delprosjekt 3 «Elektrifisering av oppdrett til havs». Mulighetene for offshore vindenergi, solkraft, bølgekraft, strøm fra land, hydrogen/ammoniakk, batteri og strøm fra biodieselgenerator var teknologiene som ble vurdert i rapporten om energiløsninger for havbruk til havs. Det ble også sett på kombinasjoner av ulike teknologier.
ABB har erfaring både fra energiproduksjon og bruk av forskjellige fornybare energikilder innenfor maritim sektor, olje- og gass. Selskapet har også mangeårig erfaring med å kombinere ulike teknologier for å sikre stabil strømforsyning basert på ulike strømkilder.
Teknologiene ble vurdert på en skala i forhold til kost- og nytteverdi, helse, HSSE (sikkerhet og miljø), operasjons- og brukervennlighet, tekniske muligheter og begrensninger og samfunnsøkonomisk nytte. HSSE-kategorien ble tillagt mest vekt. Kategorien omfattet blant annet reduksjon av CO2-utslipp, biologi, sikkerhet, forurensning og andre miljøkonsekvenser.
En vurdering av modenhet i forhold til teknologi var en annen metode som ble brukt for å klassifisere mulighetene for elektrifisering av oppdrettsanlegg til havs. Det ble satt opp en tabell der fordeler, ulemper og kostnadsaspektet ved ulike energiforsyningsløsninger ble vurdert.
Landstrøm mest optimalt
Rapporten konkluderte med at landstrøm fremstod som den mest optimale løsningen både fra et økonomisk og operasjonelt perspektiv.
Fra et rent kostnadsperspektiv fremstod det i 2022 ikke som hensiktsmessig å investere i fornybare energiløsninger i tillegg til landstrøm. Kun dersom hensyn til kapasiteten i strømkabelen fra land var begrenset, eller dersom gjennomsnittlig strømpris økte drastisk, ville det være hensiktsmessig å investere i fornybarløsning i tillegg landstrøm. Imidlertid kan andre hensyn enn de rent økonomiske, som for eksempel uttesting av ny teknologi eller et ønske om en mer bærekraftig selskapsprofil, tale for fornybarløsninger i kombinasjon med landstrøm.
Rapporten slår fast at helt fornybare energiløsninger vil være å foretrekke fra et samfunns-, omdømme- og miljøperspektiv dersom en skulle velge en «off-grid- løsning» uten landstrøm til havbruksanlegget. Samtidig ville et helt «off grid» fornybart system være både komplekst og kostnadskrevende med 2022-priser om batteri eller brennceller skulle inkluderes.
Hybrid løsning for «off grid»
En hybrid løsning som kombinerer fornybare energiløsninger med tradisjonelle dieselgeneratorer, som kan benyttes når fornybar energi ikke er tilgjengelig, vil være en mer kostnadseffektiv løsning enn om en kun baserer «off-grid» på fornybar energi. Det bør derfor utredes videre om en hybrid løsning med fornybar energi og dieselgenerator vil være «godt nok».
I rapporten anbefaler ABB flere tiltak for å komme videre i prosessen med bruk av fornybare energiløsninger for havbruk til havs.
SalMar Aker Ocean (som skiftet navn til SalMar Ocean 6. mars 2024) satte selskapets satsing på havbruk til havs på pause høsten 2023. Det var midt i Grønn Plattform-prosjektet. – Havsatsingen vår ble satt på pause, men vi har likevel anvendt forstudien i forhold til videre utvikling av Ocean Farm 1. Elektrisk kraftforsyning er i forstudien vurdert og anbefalt, men det er et kostnadsspørsmål. Foreløpig har vi vurdert det slik at energiforbruket blir for lavt til at det svarer seg med landstrøm, sier Kjersti Bruserud i SalMar Ocean.
